Як правильно міряти нітрати побутовим нітрат-тестером

Принцип роботи побутового приладу полягає у вимірі електричної провідності в речовині з подальшим перерахунком отриманного значення в одиниці концентрації "мг/кг". Вимір провідності виконується за допомогою металевого електроду (голки-зонда), який розташовується в торці приладу. Такий способ простий в експлуатації, але не передбачає іонної селекції NO3- (нітратів). Тому для отримання коректного результату потрібно дотримуватись декількох правил вимірювання:

Правило 1. Перевіряти нітрати побутовим нітрат-тестером можна лише в свіжих продуктах. В побутових приладах «прошиті» спеціальні перерахункові коефіцієнти, підібрані для свіжих продуктів. Тому не використовуйте побутові нітрат-тестери для контролю нітратів в кулінарно оброблених продуктах або інших речовинах (воді, соках, маринадах, сирах, ковбасах і т.п.). Отриманий в таких випадках результат буде недостовірний.

Правило 2. Встромляйте вимірювальну голку лише в ту частину продукту, яку їсте. Нітрати накопичуються в овочах і фруктах вкрай нерівномірно. Наприклад, концентрація нітратів в кавуновій кірці і самій м'якоті кавуна може відрізнятися в десятки разів. Тому для перевірки товстошкірих продуктів потрібно робити зріз, а сам зонд намагайтесь встромляти в однорідну їстівну м'якоть, подалі від кірки, насіннячок, червоточин і т.п.

Правило 3. Не використовуйте повторно отвір, що залишився від попереднього виміру. Коли в отвір потрапляє повітря, то починається окислення соків продукту. Це сильно впливає на електричну провідність і, відповідно, спотворює результат повторного виміру. Тому, якщо хочете повторно перевірити продукт на нітрати, увіткніть зонд поруч.

Правило 4. Не намагайтесь вимірювати нітрати в мерзлих продуктах. Тут коментарі зайві... Якщо ж холодні продукти заносяться в тепле приміщення, то вони повинні спочатку нагрітися до кімнатної температури, а вже після цього можна проводити вимірювання. У цьому випадку похибка виміру буде мінімальною.